Broers Michael en Maurice
Broers Michael en Maurice nemen stokje over van vader Frans Kuyper

WORMERVEER – “Dit gouden miniatuur Harley Davidson motorblok is een exacte kopie van het origineel. Gemaakt met behulp van 3D techniek. Een fase verder in het vak waar mijn zoons Maurice en Michael goed in thuis zijn. Zo gedetailleerd iets maken was vroeger onmogelijk. Ik heb eens een ladder en brandblusser als sieraad ontworpen voor een brandweerman. Maar dat kostte een hele werkdag ‘pielen’. Dat kan – en hoeft dankzij de 3D techniek – in deze tijd niet meer”, zegt Frans Kuyper. De juwelier/goudsmid uit Wormerveer begint komende zaterdag aan zijn laatste volle werkweek. De derde generatie Kuyper neemt vanaf maandag 6 september het roer van de juwelierszaak aan de Zaanweg 120 definitief over. Maar niet voordat er komende week een feestweek wordt gehouden waar klanten Frans de hand kunnen drukken.

‘Wormerveer is weer hip!’

Frans Kuyper is niet alleen passievol juwelier en ondernemer pur sang. Hij was ook jarenlang voorzitter van de ondernemersvereniging. Wilde je wat weten over wat er speelde in de Zaanbocht, dan belde je als journalist Frans Kuyper. Immer op de bres voor ‘zijn’ Zaanbocht. Die energie en betrokkenheid zit nog altijd in de actieve bijna-pensionado want hij blijft op zaterdag een handje meehelpen in de zaak. “Ik neem wel eerst een maand vrij. Dan wil ik tijd overhouden om mijn Engelse taalvaardigheid te verhogen. En de jongens kunnen altijd een beroep op me doen als het druk wordt”, zegt hij.

Sfeer en beleving

De zaak helemaal loslaten betekent ook het contact met de klanten loslaten. En die geven zowel Frans als zijn zoons veel plezier en energie.

“De tijd dat je klanten actiematig lokte door het geven van een doosje eieren met Pasen ligt achter ons. Het gaat nu om sfeer en beleving. Als jochie werd ik bij de zaak betrokken toen mijn vader en moeder in 1955 begonnen aan het Sluispad. Zo zat ik vaak naast mijn vader in het atelier en zag vol bewondering wat hij maakte. Ik heb van hem de eerste stappen van het vak geleerd. Na mijn vakopleiding op school begon ik bij een andere juwelier op de serviceafdeling. Ik deed eenvoudige klusjes, zoals reparaties aansolderen. Tot mijn vader gezondheidsklachten kreeg en ik door mijn chef naar huis werd gestuurd om hem te helpen. Ik was zeventien toen ik volledig in de familiezaak kwam. Ik kreeg in de winkel gelukkig hulp van mevrouw Bouwhuis. Mijn vader deed voortaan de reparaties.”

Passie voor het vak
Juwelier Kuyper in de Zaanbocht

Juwelier Kuyper in de Zaanbocht

Van het Sluispad werd een winkelpand aan de Wandelweg betrokken. Om uiteindelijk in 1992 het huidige bedrijfspand aan de Zaanbocht uit te bouwen tot de schitterende juwelierszaak met brede collectie die het nu is. Frans Kuyper spreekt na al die jaren met dezelfde passie over zijn beroep als toen hij zijn eerste schreden zette in het juweliersvak.

“Ik heb nooit getwijfeld om in de voetsporen van mijn vader te treden. Natuurlijk heb ik wel eens een dag geen zin gehad. Maar het is echt een fijn vak. Het sociale aspect blijft leuk. Soms gaat het niet eens om veel geld, maar de emotionele waarde van een sieraad. Als mensen bijvoorbeeld bij ons komen om een sieraad te laten vermaken. Ik ga met mooie artikelen om die de mensen blij maken. En vergeet een flinke dosis creativiteit en een mooi stukje handwerk niet. Nee, een prachtvak!”, zegt Frans Kuyper en zijn ogen stralen.

Opvolging

Doordat de tweeling Maurice en Michael in 2003 in de zaak kwamen werken, was de opvolging gelijk een feit. Het duo spreekt met dezelfde passie over het juweliersvak als hun vader. Betekent de derde generatie Kuyper aan het roer dat de zaak nu gelijk ‘op de schop gaat’?

“Absoluut niet. We koesteren het opgebouwde gevoel ‘bij juwelier Kuyper zit je goed’. We zetten voort wat onze klanten gewend zijn: de laagdrempelige huiskamersfeer, het brede assortiment en de vertrouwde gezichten van ons team. Alleen achter de schermen worden zaken digitaler en efficiënter. Zo willen we de webshop en website verbeteren. En de inzet van nieuwe technieken als 3D. We zijn juist trots op onze klantenbinding. De mensen komen uit de hele regio en zijn plezierig verrast als ze zien wat wij bieden. En wat ze tegenkomen in de Zaanbocht. Door onze historie heeft juwelier Kuyper een hoge gunfactor opgebouwd”, lichten de broers toe.

Creativiteit in lockdown 

Tegelijk heeft de derde generatie Kuyper hun creativiteit in zakendoen door de coronamaatregelen in de praktijk moeten bewijzen. “Zo zochten de mensen in onze etalage wat uit en stonden wij ze via de telefoon binnen te woord om de aankoop af te handelen. Zo hadden we toch een goede dagomzet in tijden dat je niet of nauwelijks klanten mocht ontvangen. Het maakte ons ook inventiever in zakendoen”, vertellen Maurice en Michael gedreven.

En hoe kijkt Frans Kuyper nu naar de Zaanbocht?

“Met een tevreden gevoel. Er is bijna geen leegstand. Het onderhoud is goed. Er zijn goede contacten tussen ondernemers en gemeente. Er is een sterk aanbod van winkels met ondernemer die elkaar helpen indien nodig. Door daghoreca met terrassen is er een boulevardachtig sfeertje ontstaan waarbij je mensen ziet paraderen langs de Zaan. Wormerveer is weer op de kaart gezet. Wordt weer hip. Nee, is weer hip!”, lacht hij tot besluit.

Kijk op www.franskuyper.nl voor de collectie.

Recent Posts
Zaanbocht WormerveerSietske Koene Mode Marktstraat 1