Aan K´OOK! uit Wormerveer is de Global Innovation Award – Netherlands 2015-2016 toegekend, een prestigieuze Amerikaanse prijs voor ‘excellent retailing’. Het bijbehorende certificaat wordt op 8 december om 10.00 uur uitgereikt aan de twee eigenaressen, Karen Schoen en Anne van der Spoel. In maart 2016 strijden zij in Chicago met circa 30 andere ‘national winners’ om de extra kers op de taart: de ‘Global Honoree Awards’.

De Global Innovation Award (GIA) is in 1999 in het leven geroepen door de International Housewares Association en is een bekroning voor detailhandelsbedrijven die zich op een bijzondere wijze onderscheiden in de markt van huishoudelijke artikelen, kook- en keukengerei, tafelen en cadeaus. Ook is de GIA bedoeld als een signaal aan andere detaillisten om zich op een unieke wijze in de markt te profileren. Aan de GIA doen circa 30 landen mee van over de hele wereld, die ieder één ‘national winner’ selecteren. Deze winkels behoren dus al tot de top in hun land, maar strijden in maart 2016 in Chicago, tijdens de International Home+Housewares Show, om vijf ‘Global Honoree Awards’. Om voor deze ‘best of the best’-awards in aanmerking te komen, maken alle ‘national winners’ een portfolio over hun bedrijf, die door een internationale vakjury wordt beoordeeld. Daarbij wordt vooral gelet op visual merchandising, service, innovatie en het concept.

K’OOK! is een moderne, eigentijdse en ruimtelijk opgezette winkel, waar trendy koken, tafelen en ‘food’ centraal staan. Het is ook een winkel met een grootstedelijke uitstraling. Het concept stond Karen en Anne tien jaar geleden al voor ogen. Om dat te realiseren werd vier keer verhuisd, maar aan de Zaanweg 72 hebben zij eindelijk de ruimte gevonden (160 m2) om het oorspronkelijke ondernemersplan uit te voeren.

De winkel straalt vooral ‘beleving’ uit zodat K’OOK! zich kan onderscheiden van anderen, en om de klant een reden te geven naar de winkel toe te komen. Aan de grote tafel of keukenbar kun je rustig ‘slow coffee’ drinken, in een grote en moderne keuken worden regelmatig workshops en proeverijen gehouden en vinden productdemonstraties plaats. Elke laatste zaterdag van de maand komt er een kok die volgens bepaalde thema’s gaat koken. Een van die thema’s is bijvoorbeeld ‘how to dress your salad’: met mini-workshops van een uurtje waarvoor mensen zich van tevoren kunnen inschrijven. Maar ook ’s avonds als de winkel dicht is, worden voor kleine gezelschappen kookworkshops georganiseerd. Andere blikvangers zijn de wand met vaten olijfolie waaruit ter plekke olie wordt getapt, en het afrekenpunt met klassieke, witte tegels om het authentieke aspect extra te benadrukken. Het winkelinterieur is verder rustig en industrieel, met aan de muur stellingen die bijna tot aan het hoge plafond reiken. Producten worden op kleur of op thema gepresenteerd, waardoor deze beter opvallen. Behalve in de winkel kun je ook 24/7 bij K’OOK! (www.k-ook.nl) terecht om producten te kopen, of om inspiratie op te doen.

Om een onderscheidende collectie samen te stellen, zijn Karen en Anne altijd op zoek naar merken waar zij zelf heel erg blij van worden, en die niet op elke hoek van de straat staan. Daarom struinen zij regelmatig verschillende beurzen en steden af, op zoek naar pareltjes die in het concept passen. Heel belangrijk is de mix met ‘food’, waarbij bewust wordt gekozen voor een perfecte kwaliteit. Ze importeren hun eigen merk Italiaanse pasta, maar verliezen de lokale parels evenmin uit het oog. Zo doen zij bijvoorbeeld zaken met een ambachtelijke chocoladefabriek in Wormerveer waar weer echte chocolade wordt gemaakt, verkopen zij Zaanse Sambal en maken ze in samenwerking met Maaike Beuker van By Bloom leuke ansichtkaaten en tassen.

kookdec1
    kookdec2

            kookdec4